În România sunt organizate 12 secţii de votare, în principalele orașe și municipii din țară, precum Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca sau București. Și cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în județul Hunedoara sunt așteptați la urne.
Potrivit datelor statistice, 100.000 de basarabeni s-au înscris în prealabil pentru a participa la votul din 11 iulie. În România, la fel, nu se știe cu exactitate câți basarabeni se află pe teritoriul statului, însă la ultimele alegeri au participat puțin peste 19.000 de cetățeni moldoveni stabiliți în România.
Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, cele mai apropiate secții de votare
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, pentru acest scrutin vor fi disponibile 31 de secţii de votare în Italia, 17 în Federaţia Rusă, 13 în Statele Unite ale Americii şi 10 în Franţa.
Cele 12 secţii de votare de pe teritoriul României sunt:
Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente): str. Stavropoleos 6, sector 3;
Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central): str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
Iaşi: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr.30;
Suceava: Universitatea “Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;
Galaţi: Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;
Bacău: Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;
Cluj-Napoca: Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa “Lucian Blaga”, nr. 1-3;
Timişoara: Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;
Braşov: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
Sibiu: Şcoala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;
Constanţa: Universitatea “Ovidius”, b-dul Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
Craiova: Universitatea “Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.
Toate secţiile de votare vor funcţiona duminică, între orele 07:00 și 21:00.
De ce este important votul cetățenilor moldoveni
Astfel că, mai sunt doar câteva zile până când moldovenii din Republica Moldova, dar și de peste hotare, vor merge la urne pentru a decide cine va hotărî direcția în care merge Republica Moldova, alegând între cele două opțiuni, Vest și Est. Așa cum au arătat alegerile din toamna anului trecut, pentru prezidențiale, un rol extrem de important îl au moldovenii din diaspora. În 11 iulie s-ar putea stabili un parcurs clar european pentru Republica Moldova. Acesta ar putea fi garantat de preşedintele actual care se bucură de încrederea partenerilor europeni, de o majoritate parlamentară stabilă ce va vota reformele cerute de Uniunea Europeană şi de un guvern capabil să le implementeze.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunţat, pe 28 aprilie, că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie. Decizia a fost luată după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.